Strategii pentru prevenirea carierii dintilor

Prevenirea cariilor dentare nu se reduce la simplul fapt de a peria dintii regulat si la a nu consuma zahar, ci reprezinta un subiect complex cu multe implicatii. De fapt, stomatologul dumneavoastra v-ar putea recomanda cateva teste suplimentare pentru a evalua riscul la care sunteti expus (teste de saliva si bacteriologice), prescriindu-va ulterior anumite produse in concordanta cu nivelul dumneavoastra de risc (materiale de etansare, agenti antibacterieni, suplimente pe baza de fluor, calciu si fosfor, neutralizori de pH, rasini si paste de dinti speciale sau guma xilitol).  Aceste strategii au rolul de a crea un echilibru intre cresterea masurilor de protectie si eliminarea elementelor patologice. Masurile preventive trebuie sa fie strategice deoarece acestea se aplica diferit pentru fiecare membru al comunitatii in parte.

Reglarea balantei – reteta potrivita

Mai simplu spus, pentru prevenirea cariilor dentare , DentistiOnline.ro ne recomanda sa avem in vedere cateva elemente:

  • Dintii vulnerabili (nu toti dintii se cariaza);
  • Bacterii producatoare de acizi;
  • Zaharurile si carbohidratii – hrana perfecta pentru acizii ce produc bacterii.

Prevenirea consta in gasirea unui echilibru pentru aceste trei probleme principale:

  1. Protejarea dintilor de carii – aceasta se realizeaza cel mai bine prin aplicarea unei solutii pe baza de fluor pe structura cristalina a dintelui imediat dupa eruptia cariei. Suprafata dintelui este dinamica la acel moment si va permite incorporarea ionilor de fluor in structura suprafetei acestuia. Multe studii au demonstrat faptul ca dozele mici de fluor sunt sigure si eficiente impotriva carierii dintilor. Substantele de etansare prezinta un real succes si pot completa tratamentul cu fluor acoperind si sigiland spatiile sau fisurile ce nu pot fi observate cu ochiul liber. Cercetarile clinice au demonstrat o scadere a ricscului aparitiei cariilor de 99% pentru pacientii care au fost testati.
  2. Identificarea si reducerea bacteriilor producatoare de acizi – aceste bacterii pot fi identificate printr-un test simplu realizat de catre dentistul dumneavoastra. O data descoperite acestea pot fi eliminate prin folosirea unor produse stomatologice cu rol protectiv. Putem de asemenea scadea concentratia bacteriilor prin folosirea unor solutii de gura (chlorexidina) si agenti de neutralizare a pH-ului. Este important de mentionat faptul ca nou nascutii nu au aceste bacterii, ele pot fi transmise insa prin saliva de la mama, ingrijitoare sau alti membri ai familiei – un alt bun motiv pentru a aplica o strategie preventiva.
  3. Controlul dietei – zaharul si alti carbohidrati pot fi descompusi de catre bacterii si astfel pot duce la aparitia acizilor. Este foarte importanta reducerea zaharului procesat din alimentatie sau folosirea acestuia strict in timpul meselor. Zaharurile naturale ( ce se regasesc in fructe si legume proaspete ) sunt mult mai bune decat cele adaugate pe care le gasim in sucuri acidulate, dulciuri si alte produse alimentare de acest gen. Cantitatea totala de zahar consumata zilnic ar trebui sa fie mai mica de 50 de grame, aproximativ zece lingurite pe zi. Consumarea de gustari intre mese poate fi periculoasa deoarece creaza un mediu acid ce va fi neutralizat de catre saliva in mai mult de 30 de minute. Gustarile sanatoase fara zahar si fara carbohidrati sunt in schimb recomandate – morcovi, legume, fructe proaspete. Xilitol-ul este un exemplu de zahar-alcool ce se foloseste in realizarea anumitor tipuri de guma de mestecat si produse dentare ce reduc numarul de bacterii responsabile cu carierea dintilor, dovedindu-se astfel foarte util in planificarea unei strategii de prevenire a cariilor. Un studiu a demonstrat ca mamele insarcinate ce au mestecat guma pe baza de xilitol inainte de a da nastere si-au redus considerabil numarul de bacterii transmise catre nou nascut, prevenind astfel aparitia cariilor in randul celor mici.
Alte cele

Related Articles

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *