Stabilirea performantei energetice a unei cladiri se realizeaza in urma unui proces de certificare si audit, de care se ocupa un auditor energetic pentru cladiri. Acesta are calificarea si autoritatea necesare pentru a putea intocmi toate documentele referitoare la performantele energetice pentru o cladire sau o unitate de cladire, cum ar fi auditul energetic si certificatul de performanta energetica.
Cum pot deveni doritorii auditori energetici?
Pentru a putea practica meseria de auditor energetic, oamenii trebuie sa obtina atestatul de la autoritatile competente din domeniul constructiilor, Ministerul Dezvoltarii Lucrarilor Publice si Administratiei (MDLPA) fiind responsabil cu acordarea acestor atestate.
Ulterior, acestia pot practica atat in calitate de angajati ai unor persoane juridice, cat si ca persoane fizice autorizate, pentru a elabora certificate energetice Tulcea si audit energetic pentru cladirile pentru care sunt solicitati.
In schimb, inspectiile performantelor energetice ale unei cladiri sunt efectuate de un expert tehnic, adica o persoana fizica ce este autorizata tot de catre MDLPA, pe baza Legii nr. 10/1995. Acesta poate inspecta sistemele de incalzire, eficienta energetica, sistemele de climatizare sau de ventilare, pe baza carora elaboreaza rapoartele de inspectie a performantei energetice a cladirii.
Ce obligatii are un auditor energetic?
Toti specialistii care se ocupa de elaborarea documentelor specifice performantelor energetice ale cladirilor – auditorul energetic si expertul tehnic – pot activa atat ca experti independenti, cat si ca angajati ai unor persoane juridice sau chiar ca PFA.
Aceste aspecte sunt prevazute in legislatia nationala din domeniu, care evidentiaza si obligatiile pe care acesti specialisti le au, obligatii care sunt prezentate pe larg in Regulamentul privind atestarea auditorilor energetici pentru cladiri, din Ordinul nr. 2.237/2010 emis de ministrul dezvoltarii regionale si turismului.
Prin urmare, printre cele mai importante obligatii ale acestor specialisti se regasesc urmatoarele:
- notarea in propriul registru de evidenta a datelor de identificare pentru documentele intocmite: certificatele de performanta energetica, raportul de audit energetic, raportul de inspectie a sistemelor cladirii (incalzire si climatizare);
- transmiterea in format electronic a certificatelor si rapoartelor intocmite (de audit energetic, de inspectie a sistemelor de incalzire sau climatizare, a sistemelor combinate de incalzire, climatizare si ventilare) catre MDLPA in maximum 30 de zile de la data la care au fost realizate acestea;
- in plus, mai este necesar un document cu informatiile relevante referitoare la performantele energetice ale cladirii audiate, in format electronic, pe care auditorii energetici si expertii tehnici trebuie sa le transmita ministerului in vederea completarii la banca de date a acestuia.
Cei interesati pot gasi o lista cu toti auditorii energetici pentru cladiri autorizati pe site-ul MDLPA.
Cum se realizeaza un certificat energetic
Cei care pot solicita certificatul de performanta energetica al unei cladiri sunt fie investitorul, fie administratorul sau proprietarul acesteia, in vederea identificarii corecte a consumului de energie pentru asigurarea unui confort optim. Valabilitatea acestui act este de 10 ani, perioada in care pot exista modificari numai daca se efectueaza lucrari de renovare majore, care pot schimba consumul energetic al cladirii.
Astfel, pe baza reglementarilor aflate in vigoare, auditorii energetici calculeaza valorile consumului de energie primara si finala – printre care se afla si sursele regenerabile de energie – precum si emisiile de CO2 ale cladirii, pe care le trec in certificatele energetice.
Totodata, in unele cazuri, aceste certificate pot cuprinde si recomandari referitoare la reducerea consumului de energie prin implementarea unor masuri de imbunatatire a performantelor energetice ale unei cladiri.
Prin urmare, certificatul energetic ofera posibilitatea de a compara performantele energetice ale unui spatiu si chiar de a reduce costurile pentru asigurarea confortului in interior.
0 Comment