La nivel European, conform datelor oferite de catre Eurostat, Romania se afla pe prima pozitie in ceea ce priveste numarul de proprietari de locuinte. Astfel, avand in vedere ca asa de multe persoane isi doresc sa devina proprietari, in cadrul acestui proces vei avea nevoie de consultanti foarte bine pregatiti. Fie ca vorbim de agenti imobiliari sau evaluatori autorizati, acestia trebuie sa fie cei mai buni.
Ce este un evaluator?
Pentru ca o evaluarea sa fie realizata corespunzator, este esential ca informatiile pe care le primeste evaluatorul sa fie adevarata si complete. Apoi, folosind diverse rationamente, reguli si modele matematice prestabilite, acesta poate calcul cu exactitate valoarea reala a unui imobil sau a unui bun.
Practic, responsabilitatea unui evaluator Galati imobiliar este de a determina in mod corect valoarea unui bun. Orice expert in evaluare trebuie sa cunoasca reglementarile legale si mecanismele folosite care stau la baza determinarii valorii, luand in considerare piata din acel moment. Una dintre intrebarile esentiale este astfel: Cum strangi informatiile de care ai nevoie pentru o evaluare corespunzatoare?
Atunci cand nu exista informatii clare sau sigure in ceea ce priveste preturile de vanzare ale imobilelor, evaluatorii sunt nevoiti sa colecteze informatii cat mai precise in acest sens. In cazul in care ar exista un sistem unitar cu date publice, tranzactiile imobiliare s-ar realiza mult mai usor si evaluatorii s-ar putea concentra doar pe estimarea propriu-zisa.
Cum se realizeaza un raport de evaluare a unei proprietati?
La inceput, exista doua aspecte ce trebuie stabilite in mod clar: obiectul raportului (o locuinta, un spatiu comercial sau o cladire de birouri) si scopul raportului de evaluare. Avand in vedere ca acest serviciu implica resurse financiare si umane, este esential sa stii cu exactitate la ce vei folosi raportul primit. In tara noastra, mai mult de 50% din rapoartele de evaluare sunt realizate la cererea bancii, pentru garantarea imprumuturilor bancare.
Urmatorul pas important din cadrul raportului de evaluare este alegerea metodei de abordare prin care se realizeaza evaluarea. In acest sens, exista trei variante distincte:
- Abordarea prin cost – “Cat ma costa sa construiesc aceasta cladire?”
- Abordarea prin venit – “Cati bani produce aceasta proprietate?”
- Abordarea prin comparatie – “Cu cat se mai vand imobilele similare?”
In teorie, cele trei abordari se completeaza una pe alta, dar evaluatorul va alege una dintre ele de cele mai multe ori. Conform platformei www.evaluatori-imobiliari.net totul depinde de cantitatea si calitatea informatiilor pe care specialistul le are la indemana pentru a putea face aceste determinari.
Dupa ce evaluatorul a adunat cat mai multe informatii cu putinta, acesta trebuie sa verifice daca le poate folosi pentru a compara proprietatile intre ele. Acest pas este foarte important, deoarece orice greseala in evaluarea va conduce la un pret prea mare sau prea mic pentru acel imobil.
In cadrul tarifului pe care il platesti la evaluator exista o componenta care este legata de responsabilitatea pe care acesta o va avea fata de raportul emis. Daca vor exista probleme in ceea ce priveste evaluarea valorii imobilului evaluatorul raspunde pentru orice greseli.
Este necesar raportul de evaluare in cazul vanzarii-cumpararii unui apartament?
Conform legii, atunci cand cumperi sau vinzi un apartament nu este necesar sa ai un sfat de raport, atat timp cat nu este vorba si despre un credit bancar ipotecar. Pe de alta parte, daca cumpararea se face prin credit, cel care solicita creditul va fi obligat de catre banca sa obtina un raport de evaluare inainte de acordarea imprumutului.
Banca nu are dreptul de a impune un evaluator anume, dar ea pune la dispozitia clientului o lista cu 15 evaluatori pe care ii agreeza. Clientul alege unul dintre acestia, dupa care trebuie sa inainteze bancii raportul de evaluare pe care il obtine. Unele banci nu accepta colaborarea cu evaluatori care nu au fost agreati in prealabil.
0 Comment