Inmatricularea unui automobil – Cum procedam?

Proprietarii de autovehicule sunt obligati ca sa solicite inmatricularea lor inainte de punerea acestora in circulatie, iar procedura poate sa fie:

 • permanenta (sau definitiva) – intrucat este continua, adica din momentul inmatricularii in tara si pana la iesirea definitiva din circulatie, vehiculul in cauza sta permanent inscris la Registrul National al Vehiculelor Inmatriculate, atat pe numele proprietarului cat si pe numele proprietarilor succesivi.
 • temporara – procedura efectuata numai pentru masinile care sunt de provenienta straina si care beneficiaza de un regim vamal pentru admiterea temporara ori pentru autovehiculele care se exporta.

Operatiunea se poate solicita de catre proprietar, sau acesta poate apela la servicii specializate pentru a economisi energie si timp pretios pentru alte sarcini.

Sunt inscrise in circulatie numai autovehiculele si remorcile care sunt omologate de catre Registrul Auto Roman. Dupa omologarea de catre RAR, toate masinile primesc cate o carte de identitate unde sunt inscrise datele tehnice ale masinii si in care, mai tarziu, Serviciul de Inmatriculari va scrie datele proprietarului auto.

Dupa obtinerea cartii de identitate de la Registrul Auto Roman, autovehiculul poate fi luat in evidenta de catre Administratia Publica Locale (sau Directia de Impozite si Taxe Locale, caree apartine primariei) in vederea stabilirii impozitului. In paralel trebuie obtinuta decizia privind calcularea timbrului de mediu de la Administratia Financiara (sau Agentia Nationala de Administrare Fiscala, care apartine Ministerului Finantelor). Dovada achitarii taxei acestea se depune la respectivul dosar.

Inmatricularea automobilului este considerata efectuata incepand cu data inscrierii autovehiculului in Registrul National de Evidenta a Vehiculelor Inmatriculate, precum si in evidentele Ministerului Administratiei si Internelor.

Simultan, autoritatea competenta va elibera solicitantului atat certificatul, cat si placutele numarului de inmatriculare, si va inscrie datele respective in cartea de identitate a autovehiculului.

La cererea proprietarului, se poate inscrie in certificat si o alta persoana in afara proprietarului, cu conditia de a se specifica si calitatea in care respectiva persoana poate sa utilizeze autovehiculul.

In cazul modificarii oricaror date trecute pe certificatul de inmatriculare, proprietarul acestuia este obligat ca sa solicite la autoritatea emitenta eliberarea unui alt certificat, in termenul de maximum 30 de zile din momentul in care a survenit acea modificare. Aceasta obligatie intervine si in cazurile de pierdere, deteriorare sau furt a certificatului.

 Care sunt documentele necesare?

 • Cererea solicitantului
 • Fisa de inmatriculare a autovehiculului (completata cu datele vehiculului si ale proprietarului), pe care s-a aplicat viza de inscriere a Administratiei Publice Locale.
 • Cartea de identitate a autovehiculului.
 • Documentul ce atesta proprietatea solicitantului asupra autovehiculului.
 • Cartea de identitate a solicitantului.
 • Copie după documentul de asigurare obligatorie.
 • Dovada platii taxei.
 • Dovada achitarii contravalorii certificatului.
 • Dovada platii timbrului de mediu.

Daca sunt vehicule de provenienta straina si care au fost inmatriculate anterior in alte state si care sunt inmatriculate pentru prima oara in Romania, atunci solicitantul va trebui sa prezinte, in original, si documentul eliberat de catre autoritatile straine, si placutele.

Cand solicitantul este o persoana juridica, acesta trebuie sa puna la dosar si documente care sa ateste dobandirea personalitatii juridice, respectiv denumirea, sediul si reprezentant legal, in copie.

Timpul de finalizare a procedurilor de inmatriculare a autovehiculului poate fi cuprins intre una si cateva saptamani, fiind in functie de judet dar si  de etapele ce trebuie trecute in vederea inmatricularii (plata timbrului de mediu, autentificare RAR etc).

Uncategorized

Related Articles

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *