Planificarea unei afaceri la cheie

De multe ori, antreprenorii aflati la inceput de drum isi imagineaza ca totul se reduce la o idee de afaceri buna iar restul vine de la sine. In realitate nu este tocmai asa….
In afara de idei bune trebuie sa ai si planuri de afaceri realiste. In continuare, www.infiintari-firme.net ne explica de ce este atat de importanta planificarea si cum se intocmeste un plan corect:

Nu o sa intru acum in detalii tehnice despre alcatuirea unui plan de afaceri, mai multa documentatie pe aceasta tema puteti gasi aici dar o sa incerc sa fac o schita formata din principii generale. Ganditi-va la un plan de afaceri ca la o lucrare de licenta (asta daca doriti sa realizati unul profesionist…). Asta inseamna ca trebuie sa aiba o coperta cu un titlul, un cuprins si cateva capitole insirate pe cateva pagini.

Primul capitol ar trebui sa contina cateva date generale: denumirea firmei, adresa, asociatii, profilul afacerii, etc. Al doilea capitol poate fi dedicat obiectivelor principale (trebuie sa va stabiliti niste targheturi pe care urmariti sa le atingeti), eventual un slogan al firmei.

In capitolele urmatoare vine planul propriu-zis:

Serviciile si produsele pe care le ofera afacerea, fiecare specificat in parte, cu pretul aferent si alte specificatii necesare.

Concurenta trebuie sa ocupe si ea un loc in planul d-voastra. Incercati sa identificati cat mai bine cine sunt cei cu care va veti bate pentru clienti, care sunt atuurile lor si cum ii puteti invinge, ce strategii veti adopta pentru a  a face fata.

Apoi planul de marketing pe care il veti folosi pentru a va atinge obiectivele: modul in care va veti face reclama, piata careia va adresati si asa mai departe.

In fine, un capitol foarte important din orice plan de afaceri, il constituie cheltuielile estimate. Aici este locul unde va trebui sa treceti  cat mai exact si detaliat cu putina cheltuielile cu decorarea spatiului, cu personalul, cu materialele si aprovizionarea, costurile cu chiria, utilitatile (de la caz la caz), etc.

Nu trebuie trecute cu vederea nici eventualele obstacole ce va pot afecta afacerea (schimbari de legislatie, starea materiala a populatiei, evolutia economiei, concurenta, etc.).

Conform administratorului unui serviciu de infiintari firme Craiova, un plan va ofera mai multa claritate si o mai buna viziune, si puteti observa detalii importante care altfel v-ar scapa. In plus un plan profesionist va ajuta sa gasiti eventuali parteneri de afaceri sau creditori si multe alte avantaje care fac necesar un asemenea demers.

Liniile generale de mai sus pot fi adaptate pentru profilul oricarei afaceri: frizerie, ferma, magazin online, supermarket, benzinarie si asa mai departe. Trebuie doar sa il adaptati specificului afacerii dumneavoastra, pastrand liniile generale.

Se spune ca orice reusita a fost mai intai planificata in mintea cuiva, nimic mai adevarat mai ales cand vine vorba de reusita in afaceri cand nu va permiteti sa va lasati viitorul in voia hazardului.

Alte cele

Related Articles

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *